50 jaar, het is maar een getal. Berkumloop 2015

Afgelopen dinsdag stond de Berkumloop op het programma. Een drukbezocht en populair hardloopevenement, want in een uur vol met zo’n 1500 lopers. Inschrijving is direct na de Zwolse halve en dat is slim want een beetje hardloper zit dan nog vol in z’n flow van met z’n allen naar de finish hollen. Keuze 5 of 10 km, 1 of 2 rondjes over een snel parcours. Alle lopers starten gelijk om 19:00 en aan support geen gebrek, deze loop valt midden in de jaarlijkse feestweek. Ik liep hier eerder in 2013 en steevast staan hier elk jaar wat Afrikaanse toppers en regionale helden voorovergebogen op de startstreep zenuwachtig met de vinger aan de klok.

Ik zoek mijn vaste plekje op in de middenmoot. 10 km is de afstand en graag ruim onder de 50 is het doel, want net de 50 jaar aangetikt. 50 jaar…. ach, het is maar een getal. De afgelopen anderhalve week (weer) flink verkouden geweest, niet gelopen en de longen zijn het helemaal niet eens met mijn beslissing om ze vanavond eens flink op hun donder te geven. D’r uit met dat slijm!

run 50

Pang! De 1e km slalommend tussen de naast elkaar beppende joggers door, dat had ik even verkeerd ingeschat; keuvelende buurtbewoners die chillend en onder luide aanmoedigingen van de buren de volledige breedte van de weg innemen. Na een kleine 5 minuten kom ik in m’n ritme en neem mezelf voor niet elke km op coach Garmin te kijken. Lopen op gevoel weet u nog. Halverwege rondje 1 voelt het eigenlijk best prima en gluur toch even naar m’n pols: 4:45. Oei… loopt lekker maar we zijn nog geen 3 km onderweg. Ik sluit aan op een mooi groepje met een strak tempo en dito cadans en vervolg mijn ronde. Onder de finishboog door op 5 km en met 23 minuten op de klok sla ik linksaf rondje 2 in. Dit gaat te goed. Ik moet nog 5. Ik hoest en rochel wat slijm uit de tank en temper het tempo een beetje. De 5 km lopers zijn nu uitgestapt dus dit geeft ook wat meer ruimte. Het tandje lager geeft letterlijk wat meer lucht en ik kan mooi vlak blijven lopen. De voorspelde regenbui blijkt een miezertje te zijn en geeft een fijne afkoeling. Prachtig loopweer eigenlijk. 2e rondje buitengebied en nog zo’n 1,5 km te gaan passeer ik 2 lopers waar ik al een paar km achter hang en probeer het nu verhoogde tempo vast te houden. Dat lukt niet. Ik wordt weer ingehaald op 500 m voor de finish. Dat kan ik natuurlijk niet over me heen laten gaan, zet nog even flink aan en win ruim dit eindsprintje van mijn directe concurrenten. Hah!!  47:25 is de onverwachte maar prima eindtijd en de longen zijn weer mooi schoongehoest. Waar een stukkie lopen al niet goed voor is. Ik neem m’n tasje met reclamefolders en flesje water in ontvangst, babbel wat na met wat bekenden en rij terug naar huis. Prima loopje!

Vandaag liep ik m’n 20 km weekendduurloop weer over bekende paden, geen last meer van te korte adem, maar de temperatuur onder begeleiding van de koperen ploert maakte deze een pittige. Maar weinig is lekkerder om na zo’n duurloopje plat op de bank in de tuin onder het genot van een herstelbiertje uit te puffen!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/50-jaar-het-is-maar-een-getal-berkumloop-2015/