Hardlopen door de Ijsseldelta

 

dijk1De meeste lopers die ik ken hebben wel een favoriete route om hun km’s te maken, meestal voor een wat langere duurloop.

Die van mij gaat voor een groot deel over dijken en door de weilanden.

Het voordeel van net buiten de stadskern van Zwolle wonen is dat je in no-time in de natuur van de Ijsseldelta loopt.

Vanaf huis loop ik in 10 minuten tussen de weilanden door richting dijk, en na een kleine 3 kilometer sta ik langs de Ijssel bovenop die dijk.

Meestal heb ik van te voren al bedacht hoe mijn rondje er uit zal gaan zien; ik kan hier linksaf richting katerveersluis en dan richting Hattem of rechtsaf richting Wilsum / Kampen.

Wat ik ook kies, ik heb hier altijd de keuze om de dijk te blijven volgen, of om er af te steken en tussen de weilanden weer richting huis te lopen.

dijk3

 

Voor mijn training voor de Marathon van Zwolle heb ik hier veel rondgebanjerd in allerlei variaties.

Een van mijn favoriete routes is er een van 21 km die linksaf de dijk opgaat, het Vreugderijkerpad (hoe verzinnen ze het) en dan via de Spooldersluis en vervolgens de A28 onderdoor bij de Katerveersluis uitkomt.

Met name het deel over de dijk is mooi, ik loop hier graag, vooral natuurlijk als het zonnetje schijnt.

 

 

Afhankelijk van de tijd van de dag loopt de schaduw dan naast me met me mee of voor me uit, en met het uitzicht over de Ijssel dwalen gedachten en inspanning af, en loop ik regelrecht in een runner’s high…

dijk4

altijd

Het kan hier echter ook snoeihard waaien, daar ben je je dan wat meer van bewust… maar eigenlijk is dat ook wel lekker, je mee laten voeren of terugrammen tegen de wind in.

dijk2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf het katerveersluisje op 7,5 km loop ik zo richting de oude Ijsselbrug, steek de brug over, en aan de andere kant van de Ijssel sla ik hier linksaf richting Hattem.

Vanaf dit deel zit je ongeveer op de laatste 10 km van het parcours van de Zwolse Marathon.

Vervolgens draai ik met een lus de Hanzeboog op, en steek de Ijssel weer over op 11 km.

hb3

Hanzeboog

Nu over de dijk langs het park het ‘Engelse Werk’ weer richting oude Ijsselbrug en via de sluisjes weer terug richting dijk op 15 km.

sluis2

Katerveersluis

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hier weer de keuze; in tegenoverstelde richting terug over de dijk, of binnendoor tussen de weilanden, meestal ga ik voor optie 1.

De laatste 3 km vanaf de dijk nog even door Westenholte en ik ben weer thuis.

 

 

de route

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/favoriet-rondje/