Garantie voor de toekomst

1986. Een ver verleden, zo voelt en is het ook, 33 jaar terug. Ik loop de zoveelste coopertest op het kazerneterrein in Vught. Witte dienstgympies, zwarte short en oranje shirt met Koninklijke Leeuw. 12 minuten lang het snot voor de ogen lopen en een zo’n groot mogelijke afstand afleggen. 3200 m verder stopt de klok. Dat ging best lekker.

2018. 31 december. Nog even een rond getal op de teller zetten voor dit jaar. De deur uit linksaf voor een rondje polder – dijk – wijk. Een halve is het doel, en die 21 km kan een mooie afsluiter worden. 5 km later wandel ik even uit want die appelflap van het ontbijt zit me dwars en die paar trappisten van gister hebben ook nog wat tijd nodig. Dit gaat ‘m niet worden. Rondje afsteken en terug naar huis maakt een prima 10 km, en da’s eigenlijk ook wel oké.

Het ronde getal van dit jaar blijft steken op 790 km, en dat was wel eens beter de afgelopen jaren. Natuurlijk, de zomer sloeg genadeloos toe met hysterische temperaturen, en een paar weken snotteren en hoesten door de pollen helpt ook niet mee. Maar hé, ik loop blessurevrij, en dat ging wel eens slechter de afgelopen jaren. Hooguit eens een wat stramme knie of een kuit die spontaan in de kramp schiet, maar dat is met een paar passen wandelen vaak wel weer over. Net als in 2017 ook nu maar 3 wedstrijdjes gelopen, de usual suspects; de halve marathon van Zwolle, de 10 in Berkum en de 10 in Stadshagen. En in prima tijden nog voor mijn doen, zij het 33 jaar later, en dus niet met de behaalde resultaten uit het verleden.

2018 was een prima loopjaar. De lange(re) duurlopen zijn wat in lengte afgenomen, maar daar zaten wel een paar mooie buitenlandse loopjes tussen.  Mallorca Cala Millor, 2 km lange boulevard  en die 5, 6, of 7 keer heen en weer hollen of doorlopen richting Porto Cristo. Ook warm, maar met een straf zeewindje goed uit te houden. En ook in de haven van Lagos in het zuiden van Portugal liep ik langs de zee, al brandde daar de zon al rap in de ochtend snoeihard dwars door de pet.

Doelen voor 2019? De duurlopen wat opvoeren. Weer eens wat vaker een halve aantikken want dat waren er in 2018 welgeteld 6, terwijl ik in bijvoorbeeld 2015 nog 31 halve marathons liep. Dat kan en moet dus beter. En misschien weer eens een coopertestje doen, eens  zien wat die ouder wordende diesel nog kan. Maar verder eigenlijk gewoon doorlopen. Blijven lopen, reëel blijven en niet te veel willen. Want resultaten uit het verleden…

Goed 2019 !

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/garantie-voor-de-toekomst/