Terug naar Gear

Schoenen

06-2019: Saucony Ride Iso 2

01-2019: Saucony Ride Iso (11)

01-2018: Saucony Ride 10

01-2017: Saucony Ride 9

06-2016: Nike Flyknit RN

schoenen_small

Zoals de meeste hardlopers heb ik ook een favoriet merk schoenen, al realiseer ik me dat de keuze voor een nieuw setje sloffen ook bij mij vaak voortkomt uit gemakzucht. Ik ben niet specifiek merktrouw. Het huidige exemplaar bevalt (over het algemeen) eigenlijk best goed maar is aan vervanging toe, want versleten, dus “doe me die maar”, of, die ‘fantastische innovatieve update’ van die schoen zal ‘m vast ‘significant beter’ maken… En natuurlijk onderga ik een loopanalyse op video en jakker ik ’n paar honderd meter in m’n dagelijkse kloffie heen en weer door de winkelstraat, en jaag het winkelend publiek de stuipen op het lijf; ”…houd de dief!” En?… Ja, loopt wel lekker, denk ik…toch?… Doe maar! Allemaal in kekke kleurtjes en zolang het maar geen roze is vind ik het al gauw best. En ondanks enkele blessures (of dankzij, daar ben ik nog niet uit) loop ik m’n kilometertjes nog steeds op Saucony. Maar zonder flauwekul, ik luister gericht naar de adviezen, laat mij goed voorlichten en tot nu toe valt de keuze op Saucony. Dit zijn ze:

Saucony Ride 8

Saucony Ride 8

Juli 2015: de Ride 8: opvolger van de…juist.  Een jaar loop ik inmiddels op nummer 7 uit 2014 en dat uit zich in een flink afgesleten zool. De demping is niet volledig aan gort maar wat vers rubber na zo’n 800 km kan geen kwaad. De Ride 7 kan nog prima mee, maar voor de langere duurlopen gebruik ik nu de 8. De update van deze schoen zit ‘m voornamelijk in het vernieuwde bovenwerk, wat nu uit een naadloze kunststof ‘flexfilm’ bestaat (hoe verzinnen ze het) wat iets compacter maar ook soepeler om de voorvoet heen zit. De openingen in het bovenwerk zijn ook fijner (kleiner) dan bij de 7. Verder heeft deze schoen gelukkig dezelfde brede voorvoet behouden, wat ik als prettig ervaar. Geeft net even wat meer ruimte qua spreiding van de tenen. En een vers schuimlaagje onder de zolen is natuurlijk altijd fijn.

Saucony Ride 7

juli 2014: de Ride 7: Onderstaande Cortana’s wisselde ik af met deze ‘Editor’s Choice Award 2014′ van Runner’s World. Geven net wat meer steun voor de duurloopjes, offset 8 mm. De Ride’s verslaan momenteel vlaggenschip Triumph qua verkoop heb ik mij laten vertellen. ’t zal wel. Pasvorm is in ieder geval perfect, hak omsluit lekker stevig, tenen krijgen de ruimte, voorvoet demping zacht, dikke prima.

Saucony Cortana 2

Vanaf de Triumph 10 overgestapt naar de Cortana’s 2. Doel was meer voor/midvoetlanding. maar van 8 naar 4 mm offset is redelijk veel, en gaf dan ook nog wat extra spanning op de achilles en kuiten. Toch nog een van m’n favorieten voor de korte(re) afstanden want nog niet versleten.

Saucony Triumph 10

Opvolger Triumph 10 gaf me in het begin wat minder houvast en steun bij de hak, vereiste wat strakker veterstrikken om geschuif over de hak te voorkomen, maar wisselde ik toch nog regelmatig af met de Ride 7.

Saucony family 7,8 en 9

De voorgaande Saucony Triumph family. Vanaf de 9 (geel-zwart) met een lagere offset van 8 mm i.p.v. 12. Die 9 heb ik compleet versleten en was lange tijd m’n favoriet, ook na aanschaf van de in het begin tegenvallende 10. Op de grijze Triumph’s 8 heb ik m’n 1e marathon gelopen, dus die koester ik voorlopig nog wel even en staat veilig in een geconditioneerde vitrine…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/gear/schoenen/