Hardlopen in New York

New York – New York, alleen al van de naam 2 keer achter elkaar word ik blij. De Stad in de Staat. Afgekort als NYC, zodat we weten waar we het over hebben. 5 jaar geleden na afloop was het duidelijk, dit was niet de laatste keer. Tuurlijk, zat mensen die hier zo even naar toe vliegen om te shoppen, op kosten van de zaak de creditcard laten wapperen of gewoon jaarlijks de marathon even meepikken. Wij stelden het een paar jaar uit en in 2016 mocht het weer. 8 dagen hartje Manhattan, direct naast Madison Square Park, check!

Vertrek 9:30 van Schiphol en 2 uurtjes later aankomst op JFK, “Welcome to America!” Handig die tijdzones, heb je nog wat aan je lange dag. Door de douane, kopietje van alle vingers en ogen afgeven, taxi in, lange rit door Queens, tunnel door en we rijden Manhattan binnen. Hotel check-in en we laten ons onderdompelen in de constant buzz van de stad. Heerlijk om hier weer te zijn. Drukte op 5th avenue: Overvolle trottoirs. Voor, achter, links, rechts van je. New Yorkers, Ze halen je in of je loopt er tegenaan. Hebben witte oordopjes in. Een mobiel aan je oor is ouderwets en onhandig met je beker Starbucks. Lopen doelgericht en zijn getraind in het ontwijken van aarzelend rondzoekende toeristen. Je moet hier echt even wat langer rondlopen en de weg kennen om niet op te vallen en door te gaan voor een local. Dit is niet te vergelijken met ons 010 of 020, dat zijn dorpjes. This is New York! We verkennen de directe omgeving en genieten. Op Madison Square staan buiten vele eettentjes en na een dikke hamburger en een large beer van de Brooklyn Brewery gaat het licht al vroeg uit. Dit was een lange eerste dag. Nighty night”.

nyc2016 (5)

fietsen door New York

De volgende dag zou er gefietst worden want prachtig weer voorspeld. ’s Avonds al even gebeld voor een reservering in Brooklyn en ‘s ochtends op tijd met de metro richting City Hall en wandelend de Brooklyn Bridge over. En dat denken er meer, wat een drukte. Door alle wandel- en fietstoeristen met zwaaiende selfiesticks is de brug eigenlijk niet meer te zien. Hardlopen over de Brooklyn Bridge; 1,8 km vals plat over de East River, één van de punten op m’n bucketlist. Note to self: Voor het krieken van de dag aanwezig! We maken een prachtige fietstocht door Brooklyn, steken de Manhattan Bridge over, belanden middenin de verkeerschaos in China Town, fietsen dwars door Lower Manhattan, terug over de East River en leveren de fiets na 4 uur weer in want dorst!

3

Garmin heeft moeite met het vinden van een GPS-signaal, vooral richting Central Park.

Central Park.

Zaterdag. We zijn wat geacclimatiseerd en de jetlag weggezakt, de wekker gaat om 6:15 en ik pak mijn hardloopspullen. Central Park op zo’n 3 km vanaf het hotel is het doel dus een prima opwarmertje. Coach Garmin snapt helemaal niets van deze plots andere locatie, heeft geen flauw benul waar de satellieten zich bevinden en komt pas tot enig inzicht na zo’n 1,5 km zwabberen over Broadway. Geeft niet, ik ken de weg hier. Ik draai bij Times Square 7th avenue op en even later is op afstand het park al te zien. Groene bomen markeren de grens op 59th street. Ik steek de weg over en voeg me tussen de zielsverwanten hardlopend over de glooiende paden. Waarom is dit nu zoveel mooier dan thuis door het bos…? En net als in iedere grote stad groeten lopers elkaar hier niet, je kan wel aan de gang blijven zeg, verbaasde blikken wanneer je per ongeluk “Hi …” zegt. Ik praat wel tegen mezelf. “what a beautiful day…” Een mooie slingerende ronde dwars door het park, wat foto’s als bewijs, bewijs meer voor mezelf eigenlijk, “…doe ik dit nu echt?” en even een halt voor ik het park weer uitloop richting 7th street. Ik steek binnendoor naar Broadway en kruis opnieuw Times Square. Wat een saaie plek is dit eigenlijk op dit tijdstip, een mega contrast met de overweldigende lichtshow ’s avonds. Al verder zakkend wordt het een ongeplande intervaltraining door het drukker wordende verkeer bij het passeren van straten. Ik vergis me een keer, Broadway loopt schuin dwars door Manhattan, loop een paar extra blocks, zie links het Flatiron Building en wandel naar het hotel. Lekker begin van de dag hoor!

1

Running the Brooklyn Bridge: Done!

Brooklyn Bridge.

Na twee dagen sightseeing schuif ik dinsdagochtend vroeg weer stilletjes in m’n loopkloffie. Er moet natuurlijk ook getraind worden! Nu richting zuiden. Vanaf Madison Square Park 25th street naar Brooklyn over de East River en dat via die ene brug natuurlijk. Dwars door Manhattan lopen betekent heel veel kruisingen oversteken en als een NewYorker de verkeerslichten negeren. Straatnummers checken, ‘blocks’ tellen en na 4 km bij City Hall weer linksaf de brug op. En kijk; lekker op tijd hoor, niemand te zien, ik heb de brug praktisch voor mezelf zo lijkt het. Klopt dit wel? Onder het toeziend oog van de NYPD loop ik de brug op. Even een vriendelijk “Good morning officer…” en nu echt los en volgas. Geen kip te bekennen. Ja, auto’s op de het dek links en rechts onder me, maar op het bovendek ben ik hier de enige. Midden op de brug stop ik en laat ik dit eens even goed op me inwerken. WTF!… Ik sta hier dus wel even op de bekendste brug van de bekendste stad ter wereld. Hallo!… In m’n uppie!…

 

 

2

All By Myself…

Ook hier m’n geluk vastleggen op foto en hardlopend de brug af richting Brooklyn. Aan de andere kant van de East River aangekomen maak ik een u-turn en keer terug richting Lower Manhattan. Wéér bijna de brug voor mezelf. Ik maak voor de zekerheid nog maar even een filmpje. Dit geloven ze thuis nooit. Terug in Manhattan wandel ik het laatste stukkie op de brug en knik vriendelijk naar de politie. “Die spoort niet” hoor ik ze denken. Ik heb ze geteld: 1 wandelaar, nog 1 hardloper op de terugweg en 1 fietser. Ongelooflijk. Het moest zo zijn. De stad ontwaakt nu echt dus nu wel drukte op de avenues. Auto’s, taxi’s en sirenes. “whoop, whoooop…”. Ik loop dwars door een aflevering van CSI. Zigzaggend snel ik naar het midden van Manhattan en rechtsaf Broadway weer op naar het noorden. Bij 5th avenue weer op de rem en rustig uitlopen richting hotel. Ik heb een goed uur gelopen en 12 km op de klok, al had Garmin weer erg veel moeite tussen al die hoogbouw. Met een rode kop maar met een big smile wandel ik het hotel binnen. Ik drup nog wat na in de lift richting 10th floor en spring onder de douche. Dit was weer een hele bijzondere training hoor. Ik vink ‘m af. Brooklyn Bridge: Done! Volgende keer maar weer over de IJsselbrug. Is ook leuk.

Thuis in Zwolle valt ons de rust en stilte op. Waar is die constant buzz? Na 1 week al gewenning? Nee. Maar wat was dit tof! New York is onze stad, een weekje rondbanjeren en 2 ochtenden vroeg uit de veren om te hardlopen door Central Park, dwars door Manhattan en over de prachtige Brooklyn Bridge. Wat een boost gaf dat. Met een glimlach van oor tot oor in m’n eentje op deze brug. Zelfs coach Garmin raakte er van in de war. Zouden ze hier ook een marathon organiseren? Ach, wat boeit dat eigenlijk. Misschien is in je eentje over de Brooklyn Bridge jakkeren wel mooier.

Tot over … jaar.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/hardlopen-in-new-york/