PR op de halve marathon, maar dan anders

2013 is tot nu toe geen best jaar m.b.t. het lopen, een scheenbeen die dwars ligt, en waar maar niet goed de vinger op kan worden gelegd, letterlijk en figuurlijk. Ook de fysio wist er geen raad mee, en na 3 behandelingen met wat gekneed en gewrijf, is de aanvullende zorgverzekering al weer opgesoupeerd. Dan maar een langere tijd rust en gewoon niet lopen was de zelfdiagnostiek.

Wel jammer van die wedstrijdjes waar ik voor ingeschreven stond, met name de stationloop had ik graag willen meemaken, maar die tillen we wel naar volgend jaar. Maar van 1 loop zou ik enorm balen als die niet door zou gaan en dat was de Halve Marathon van Zwolle. En los van dat ik voor een bedrijfsteam mag meelopen wat een soort van verantwoordelijkheid geeft, is deze loop dwars door mijn eigen binnenstad elk jaar wel een heel bijzonder feestje.

Dit zou mijn 4e editie moeten worden.

Met amper 40 km in de benen in de afgelopen 2 maand, en 2 weken lang geen ene meter buitenspelen knoopte ik zaterdag de schoenen toch maar onder. Niet de nieuwe Triumphs 10, maar de 9 omdat bij deze de hielkap mij meer steun geeft, en die pasvorm bij mij het probleem wel eens zou kunnen zijn.

Niet helemaal relaxt stond ik in het startvak, want los van die misschien opkomende pijn, hoe zou mijn conditie er eigenlijk voor staan met die voorbereiding van likmevestje. We zouden wel zien, 1 rondje door die schreeuwende meute zou al wat zijn. We spraken af als 5-mans bedrijfsteam dat we de 1e doorkomst door de binnenstad bij elkaar zouden blijven, rustig aan beginnen en daarna zien we wel…

Pang! 200 meter een soort van gezellig samenzijn, en na bocht 1 was van die afspraak al weinig meer over. Het boeide me ook niet, ik had wel wat belangrijkers aan m’n hoofd; het moment van de waarheid, gaat dat scheenbeen nou weer lopen kl*ten, of…

hmz2013-2

aanloop 1e ronde

Kilometertje 1, 2, en vervolgens de binnenstad in, reactie blijft vooralsnog achterwege, zouden die 2 weken rust achter de geraniums dan toch…  In een rustig tempo hobbel ik tussen de hardlopende meute, word van alle kanten ingehaald, maar focus maar op 1 doel; easy does it… uitlopen dat rondje en wie weet, knoop ik er nog wel een rondje achteraan.

Het kerkbrugje op iets meer dan 8km is het ijkpunt, wanneer ik die over ben dan loop ik nog, of wandel ik die binnenstad wel weer in.

De afrikanen en vervolgens Michel Butter vliegen imponerend voorbij, ik loop al niet zo hard, maar dan sta je dus echt even stil, prachtig om van zo dichtbij te ervaren.

Ik hobbel rustig verder, en bij het begin van het 2e rondje gaat het nog steeds goed, en vreemd genoeg laat het scheenbeen alleen van zich horen bij de korte wandelpauzes bij de drinkposten. Wel merk ik dat de hartslag te hoog is voor dit trage tempo, overduidelijk conditieverlies gezien de afwezige trainingsopbouw. Ook bij het 3e rondje gaat het nog goed, al is de spelbreker nu wel duidelijker aanwezig, gevoelig, mag geen pijn heten, dus ik loop hem maar uit besluit ik.

hmz2013-1

Het tempo ligt laag, ik wil nu niks forceren en een tijd onder de 2 uur is maar de vraag met dit gekeutel, maar uitlopen zou voor mij nu een dikke overwinning zijn. Net voor de laatste doorkomst over de oude vismarkt hoor ik de speaker al roepen, “nog 10 seconden voor onder de 2 uur…”, zet er nog wat extra tempo op, maar kom toch net 15 tellen tekort.

Well, there you have it; slechtste tijd ooit op de halve marathon voor mij, maar zo loop ik toch een PR, alleen dan anders.

De rest van het team is al lang en breed binnen, weten hoe en wat, en natuurlijk even een “waar bleef je nou man…” maar ik heb die medaille weer mooi om m’n nek, inclusief een vette grijns op m’n gezicht.

Wat veel belangrijker is, is dat die blessure waarschijnlijk toch door langere rust te verhelpen is, ook al merk ik een dag later dat beentje links een soort van kater heeft.

Ik geef ‘m nog een blokje ijs.

Next!

4x hmzwolle

2010 t/m 2013

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/pr-op-de-halve-marathon-maar-dan-anders/

3 reacties

  • Eric op juni 10, 2013 om 08:59

  Knap dat je het uberhaupt hebt uitgelopen. Hopen dat je niet te veel reactie van de blessure gaat krijgen. En nu vooruit kijken. Rust in de zomer nemen en eerst weer fit worden.

  1. thanks Eric, bedoeling is idd rustig opbouwen en die geplande Zwolse Marathon blijft vooralsnog staan.

  • Greet Stolte op juni 11, 2013 om 23:00

  Hoi Marcel
  Wat een prestatie!!! Gefeliciteerd.
  Afgelopen zaterdag hebben Ben en ik de open dag bezocht van “De Amaniet”
  We vonden het heel mooi.
  Groeten aan Joke van Greet en Ben

Reacties zijn uitgeschakeld.