Palm Trees Galore! Hardlopen op Tenerife

Tenerife_running (4)

Tenerife. 11 augustus. 6:30. wekker.

Ik heb het ritueel na 3x eerder aardig op de rit. Alles ligt klaar; short, shirt, schoenen. Coach Garmin ligt buiten op het balkon de satellieten alvast te begroeten, nog even een stroopwafel, flesje water, zonnebril niet nodig want nog vroeg, maar petje is fijn voor na het keerpunt halverwege en weg. “Buenos dias” richting personeel aan de receptie, en linksaf het hotel uit. 1 minuut later loop ik op de 16 km lange boulevard van Los Cristianos tot La Caleta aan de Atlantische oceaan, en zie de volle ‘supermaan’ nog net hangen laag boven de oceaan, ik heb me voorgenomen deze laatste run een paar kiekjes onderweg te maken, en die ‘la super luna’ lijkt me een prachtige start. Even daar bij dat ene restaurantje de bocht om, daar staat al een prachtig groepje palmbomen te wuiven naar zee, moet een mooi plaatje kunnen opleveren. Niet veel later is die grote gele bal net weg. Te laat. if you snooze, you lose.

Tenerife_running (6)

Maar anders dan die ene enkele maan, zijn er palmen in overvloed. Palmtrees galore!. En van palmbomen word ik blij. Op vakantie zijn palmbomen verplicht. Sterker, een vakantie zonder palmbomen is eigenlijk geen vakantie. En over deze autovrije boulevard loop je langs, tussen, onder, en boven de palmbomen of knal je net in je Runners high gedoezeld er frontaal tegenaan.

Tenerife_running (2)

Maar ook nooit alleen. Er wordt gekeuteld, gewandeld, gejogd en serieus tempo’s gemaakt. Tegemoetkomende hardlopers groeten amper, geven ’n voorzichtig knikje, of checken met een schuin oog nationaliteit, niveau, techniek en schoenen. Een ieder doet hier op z’n eigen niveau z’n best en snapt het. Hardlopen. Prachtig. Het grootste deel van de route bestaat uit vlakke natuursteen tegels, dus achterop komende hardlopers kondigen zich duidelijk aan. Tik, tik, tik, tik, tik, tik… versnellen, aanhaken of eigen tempo houden. Ik blijf het lastig vinden.

Tenerife_running (3)De temperatuur is al rap opgelopen tot 25 graden zonder nog een spatje echte zon. Na een kleine 5 km bereik ik uitgaansgebied Playa de las Américas. Schoonmakers herstellen hier de ’s nachts verbouwde boulevard, ik slalom er omheen; omgetrapte prullenbakken, een verbrijzelde telefooncel, papier, plastic, kots en pislucht. Hogedrukspuit en chloorsopje erover en op naar de volgende dag. Gelukkig zitten wij ver van dit luidruchtige nachtleven waar voornamelijk de Engelsen huishouden. Na zo’n 2 km kom ik aan bij m’n keerpunt in de jachthaven. Zelfde stukkie terug, maar nu met de neus de andere kant op, dus al dat prachtige groen met doorzicht op zee van de andere zijde belicht. Nu wel met de ochtendzon vol op m’n giegel, dus veel koeler wordt het niet maar petje rules! De grauwe palmbladeren van de heenreis veranderen langzaam in een diepgroene kleur en komen nu pas echt tot hun recht. Terrasjes gaan open en de lokale politie schraapt nog een donkenlap van de stoep, ik laat dit deel van de boulevard rap achter me en focus mij op de prachtig omzoomde palmenroute aan de oceaanzijde. Een goed uur later hobbel ik rustig uit richting hotel en maak nog een laatste foto van een fraai exemplaar maar nu in de volle zon.

Tenerife_running (5)

Komende week loop ik weer met uitzicht op de Ijssel. En gelukkig geen palmbomen. Je zou er maar zo aan wennen. Zonde van die volgende vakantie.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://marceldegroot.eu/palm-trees-galore-hardlopen-op-tenerife/